Hannes Karlsholt

Pink Floyd - Animals (1977)
Utgiven: 23 januari 1977
Inspelad: April-December 1976
Skivbolag: Harvest, Columbia
Producent: Pink Floyd
 
Animals, blev till skillnad från de två tidigare albumen, inte en lika stor succé. Under inspelningen hade Roger Waters iprincip nästan tagit kontrollen över bandet och sjunger på alla låtar förutom en. Omslaget föreställer kraftverket Battersea Power Station som ligger i London. 
 
Konceptet är baserat på George Orwells bok "Djurfarmen" med hundar, grisar och får som symboliserar olika typer av människor. Mellan skorstenarna på omslaget flyger en gris, vilken symboliserar förtryckande eliter, som exempelvis kapitalistiska fabriksägare. Fåren symboliserar arbetarna och hundarna dem som vaktar den kapitalistiska eliten. Albumets koncept var ett försök av Waters att försöka hänga med i svängarna i takt med att punkrocken blev allt mer populär. 
 
Grisen som användes vid fotograferingen av albumomslaget var tillverkad av en tysk ballongfirma och slet sig med vinden och landade vid en bondgård långt utanför London. Framsidan blev därför slutligen ett fotomontage. Genom skivan hörs ljud från de djur som låtarna handlar om. 
 
Pigs on the Wing (Part 1+2): Ett kort akustiskt intro av Roger Waters. Eftersom man har vant sig vid att skivan inleds och avslutas med dessa två korta låtar, har jag inte lagt så mycket på att värdera om de är bra eller inte. Dock är det den sämsta låten på skivan. 
 
Dogs: Den enda låten som Gilmour bidragit med låtskrivande på samt den enda låten som han sjunger på på skivan. Den är 17 minuter lång och tar således upp hela a-sidan på vinylen. Den handlar om människor som är som vakthundar och är affärsmässiga och lojala mot sina överordnade. Själva saknar de innehåll i sitt liv och gör allt för att trycka bort det. Mycket svårgreppad låt att lyssna sig in på de första gångerna man hör den, då strukturen, melodin och ackorden är väldigt udda. Den innehåller väldigt många olika delar, men jag måste säga att detta ändå är höjdpunkten på hela skivan. Mycket bra gitarrer.
 
Pigs (Three Different Ones): Här börjar bandets hårdrocksinfluenser inför The Wall att uppenbara sig. Under låten används cowbell och Waters spelar kompgitarr samt Gilmour bas. Grisarna som låten handlar om symboliserar de människor som använder välstånd och makt för att manipulera resten av samhället. Jag tycker verkligen om den här låten. Väldigt nasty groove, nästan lite likt "How Do You Sleep?" med John Lennon. Dock måste låten sättas i relation till övriga skivan, annars förlorar den sitt sammanhang. 
 
Sheep: Denna låten är lite mer uptempo än de andra och är den låt som använts till olika samlingsalbum från skivan. När Roger Waters först skrev låten 1974 hette den "Raving and Drooling", men då bandet hade slut på material skrevs låten om. När jag hörde skivan de första gångerna var detta min favoritlåt, men efterhand har det kommit att bli "Dogs". Den här låten är väldigt rockig, vilket gör den lättare att greppa än de andra vid första inlyssningen. 
 
För att summera måste jag säga att det tog tid för mig att förstå mig på den här skivan. Jag har ännu inte läst "Djurfarmen", men är något som jag planerar att göra när jag får tid, och det ska bli spännande att jämföra koncepten. Det politiska temat intresserar mig mycket och efter att ha lyssnat på skivan ett antal gånger de senaste åren, måste jag säga att jag tycker att den som helhet är lika bra som "The Wall". Däremot ser jag skivan nästan mer som ett soloprojekt av Waters, med tanke på hans dominans. Jag ger skivan 9 av 10.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress